Wanneer je hond veel schudt met het hoofd, krabt aan de oren, de binnenkant van de oorschelp rood ziet of de oren een vreemde geur hebben, zou hij of zij last kunnen hebben van een oorontsteking.
Eender welk ras kan een oorontsteking ontwikkelen, maar sommige rassen zijn hier gevoeliger aan, doordat ze een langere beharing hebben of afhangende oren. Bij sommige dieren kan de ontsteking chronisch aanwezig blijven en vormt de behandeling een hele uitdaging.
De gehoorgang van de hond bestaat uit 3 delen: het externe deel, het middendeel en het interne deel. Bij een standaard ooronderzoek met de oorkijker kunnen we enkel het externe deel onderzoeken tot op het trommelvlies. Voor bijkomend onderzoek van het middendeel of interne deel kunnen cameraonderzoeken of scans meer duidelijkheid geven.
De wand van de externe gehoorgang bestaat uit huid binnenin een kraakbenig kanaal. In de huid van de gehoorgang zitten kliertjes die oorsmeer (cerumen) produceren. Dit oorsmeer dient om stof en vuil op te vangen en heeft ook een antibacteriële werking. Gezonde oren reinigen zichzelf en hebben geen extra zorg nodig.
Er zijn verschillende oorzaken van oorontsteking, zoals allergie, mijten, poliepen, vreemde voorwerpen of infecties met bacteriën of gisten.
Het grootste probleem in de praktijk is dat oorontstekingen, indien chronisch aanwezig, permanente en onomkeerbare veranderingen aanbrengen in de oren. Het natuurlijke reinigingsmechanisme valt uit, de huid verdikt en wordt onregelmatig, het oorsmeer verandert van samenstelling en wordt kleverig. In deze gevallen is een langdurige of soms zelfs levenslange behandeling nodig.
De oorschelpen en de ingang van de gehoorgang worden met het blote oog bekeken en daarna wordt de externe gehoorgang onderzocht met de otoscoop. Mijten zijn meestal zichtbaar met de otoscoop. Daarna wordt er een staaltje genomen van het oorsmeer en dit wordt onder de microscoop onderzocht op de aanwezigheid van gisten of bacteriën.
Op basis van de bevindingen wordt beslist welke behandeling nodig is.
Als er te veel oorsmeer aanwezig is, is het belangrijk dit eerst te verwijderen d.m.v. een oorspoeling, anders kan de medicatie zijn werking niet volledig uitvoeren.
Als de oren niet te pijnlijk zijn, worden er oordruppels opgestart. Er bestaan verschillende soorten druppels, elk met hun eigen specifieke samenstelling en werkingsduur. De keuze voor een bepaald product wordt gebaseerd op het microscopisch onderzoek.
Soms is het nodig een algemene behandeling in te stellen met cortisone, antibiotica of antigist medicatie, bijvoorbeeld als de gehoorgang te zeer ontstoken is.
Het is zeer belangrijk dat de behandeling opgevolgd wordt bij ernstige oorontstekingen. Nadat de oren 2 weken zijn behandeld, worden ze opnieuw gecontroleerd, is de ontsteking genezen is of moet de behandeling worden bijgestuurd?.
Chronisch of ongeneesbaar geworden ontstekingen moeten soms levenslang behandeld worden. Meestal betekent dit dat de oren 1 tot 3 keer per week moeten gedruppeld worden.
Soms hangt de oorontsteking samen met andere huidproblemen van allergische of hormonale aard. Als het onderliggende probleem, zoals een omgevingsallergie of voedselallergie afdoende kan behandeld worden, zal de oorontsteking meestal ook verdwijnen, of veel beter onder controle blijven.
Copyright © 1974 - 2024. Dierenartsencentrum Avanti - [email protected]
Website gemaakt door FiveHQ.