Met behulp van ons digitaal radiografietoestel kunnen wij in een mum van tijd “foto's” (RX) nemen van de kop, borstkas, buik en alle beenderen.
Hierbij wordt het dier al dan niet eerst gesedeerd (licht verdoofd). Na het nemen van de foto duurt het ongeveer 1 minuut eer we de resultaten hebben.
Het grote voordeel van ons digitaal toestel is dat we de foto's direct kunnen doorsturen naar een van onze specialisten, die van afstand de foto's mee kan beoordelen.
Tevens zijn we ook uitgerust met een radiografietoestel voor de tanden. Hiermee kunnen heel gedetailleerde beelden worden gemaakt van de tand en tandwortels.
Echografie
Met de Esaote Mylab Seven hebben we een nieuw echografie toestel in huis waarmee we hoogkwalitatieve beelden kunnen maken.
In ons dierenartsencentrum kunt u terecht voor echografie van het hart, de borstkas, alle buikorganen. Voor het onderzoek start, wordt uw dier geschoren op de te onderzoeken plaats. Dit om, samen met de echogel, een optimaal contact te creëren tussen de huid en sonde.
Indien er een afwijkende zone wordt opgemerkt in een orgaan of een massa in de buik, kan dit aangeprikt worden via een fijne naald aspiraat om verder diagnostisch/cytologisch onderzoek uit te voeren.
Microscopisch onderzoek
Bultjes die worden aangeprikt, faeces, urine, oorsmeer, vaginale uitvloei, vocht uit een massa, huidafkrabsels, haren, … kunnen met behulp van een microscoop onderzocht worden.
Dit toestel laat ons toe om onder een vergroting in detail het desbetreffende staal te onderzoeken.
Zo kunnen we vaak al een diagnose stellen en een behandeling opstarten.
Urineonderzoek
Een urinestaal kan onmiddellijk in onze praktijk onderzocht worden.
Eerst wordt de dichtheid van de urine gemeten met een refractometer. Met een speciaal apparaat kunnen we controleren op bloed, ontstekingscellen, suiker, bacteriën en kristallen
Bloedonderzoek
Dankzij onze bloedmachines van Idexx kunnen we uitgebreide bloedanalyses uitvoeren in het Dierenartsencentrum. Het grote voordeel van direct een uitslag te hebben, is dat we zo snel mogelijk een gerichte therapie kunnen opstarten. We kunnen zowel gezondheidsscreeningen doen als bloedonderzoeken bij zieke dieren.
Oogonderzoek
Shirmerteartest: meten van de traanproductie door middel van het plaatsen van een papierstrip in het oog gedurende 1 minuut.
Fluotest: om te zien of er sprake is van een beschadiging van het hoornvlies en te beoordelen hoe diep deze beschadiging is.
Ofthalmoscopie: Oogzenuw, lens, iris, voorste oogkamer, bloedvaten, sclera, oogleden,… kunnen we gedetailleerd bekijken met de ofthalmoscoop/’oogkijker’.
Tonometrie: meten van de oogboldruk, bij bijv glaucoom ontstaat er een verhoogde oogboldruk met hoofdpijn als gevolg.
Antistoffen titer bepalen
In ons dierenartsencentrum kunt u terecht voor een antistoffen titer bepaling van uw hond.
Hiermee kunnen we nagaan of uw hond voldoende antistoffen heeft tegen het Hondenziektevirus (Canine Distemper), Hepatitis type 1 en 2 (Canine Adenovirus) en het Kattenziektevirus (canine parvovirus).
Zo kunnen we vaccineren op maat van uw hond, want zowel te veel vaccineren als onvoldoende beschermd zijn is niet gewenst. Vandaar meten = weten!
Dit is niet enkel nuttig om te weten als het vaccin is aangeslagen bij een hond maar ook bij pups om te zien welk het ideale tijdstip is om te vaccineren (wanneer de antistoffen verkregen via het moederdier verdwenen zijn bij de pup). Voor de titerbepaling zal er een klein beetje bloed afgenomen worden, hiervoor moet uw hond niet nuchter zijn.
Bloeddrukmeting
Sommige aandoeningen (nierinsufficientie, hartfalen,..) kunnen de bloeddruk doen stijgen of dalen.
Met de bloeddrukmeter wordt de bloeddruk nauwkeurig gemeten.
Deze techniek is te vergelijken met de bloeddrukmeting bij de mens, met een manchet rond de poot of staart.