Allergieën bij Honden en Katten: Symptomen, Diagnose en Behandeling

Allergie is één van de meest voorkomende aandoeningen wereldwijd waar miljoenen honden en katten aan lijden. Dat is naar schatting ongeveer 10-15% van de populatie. De symptomen kunnen variëren van zowel huidklachten, zoals overmatig likken en bijten, krabben, oorontstekingen tot darmklachten zoals braken en diarree.

Hoe ontstaat een allergie?

Allergie is een genetisch bepaalde aandoening waarbij overgevoeligheid is ontstaan voor stoffen die voor de meeste dieren gewoon en onschadelijk zijn. Er zijn 5 belangrijke soorten allergie:

  • Atopie of atopische dermatitis: overgevoeligheid voor pollen, mijten, schimmels en huidschilfers.
  • Voedselallergie: overgevoeligheid voor eiwit bestanddelen van het dieet, bijvoorbeeld kip, rund, …
  • Insecten- en vlooienallergie: overgevoeligheid voor speeksel van insecten en vlooien.
  • Contactallergie: overgevoeligheid voor materialen zoals kunststof, linoleum, verf, …
  • Geneesmiddelenallergie: overgevoeligheid voor antibiotica, antiparasitaire middelen of andere geneesmiddelen.

Wat zijn de symptomen van een allergie? 

Vooral de jeuk en huidveranderingen vallen op bij allergiepatiënten. Ten gevolge van het vele krabben en likken kunnen kale plekken, roodheid en een verdikte of verkleurde huid ontstaan. De huidafwijkingen zijn vooral terug te vinden in de oksels, liezen, tussen de tenen, aan de buik, kop of oren.

Bij atopie-patiënten is de barrièrefunctie van de huid aangetast. Hierdoor is de huid gevoeliger voor bijkomende infecties met bacteriën of gisten, die de klachten nog kunnen verergeren. 

Sommige allergische honden en katten kunnen ook last krijgen van tranende ogen, niezen of spijsverteringssymptomen.

De symptomen kunnen het hele jaar door aanwezig zijn of alleen in een bepaald seizoen, afhankelijk van welke allergenen de allergische reactie veroorzaken.

De eerste symptomen doen zich gewoonlijk voor op de leeftijd van 1-3 jaar, uitzonderlijk al bij dieren jonger dan 6 maanden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Jeuk is niet in alle gevallen te wijten aan een allergie, dus een zorgvuldige diagnose vereist grondig lichamelijk onderzoek, inclusief een volledige klinische voorgeschiedenis. Alle andere bekende oorzaken van jeuk, zoals parasieten en infecties, moeten worden behandeld of uitgesloten voordat de diagnose allergie kan worden gesteld. 

Voor atopische dermatitis bestaat er een bloedtest uitgevoerd door Nextmune die nagaat of er reactie is op bepaalde allergenen uit de omgeving.

Voor voedingsallergie bestaat er tot op heden geen bloedtest, dit wordt gediagnosticeerd met een 8 weken durend eliminatiedieet.

Hoe wordt allergie behandeld?

Atopische dermatitis is een levenslange aandoening, daarom moet het dier zijn hele leven lang behandeld worden. De beste oplossing zou zijn om ieder contact met de stof waarvoor het dier allergisch is te vermijden, maar dat is meestal onmogelijk.

Immunotherapie is de eerste keuze voor behandeling van atopische dermatitis, omdat deze behandeling de oorzaak aanpakt. Door de stof waarvoor het dier allergisch is, in hele kleine hoeveelheden regelmatig in te spuiten, wordt het immuunsysteem hier minder gevoelig of totaal ongevoelig voor. Immunotherapie kan subcutaan of oraal worden toegediend.  Doorgaans is het effect na zo een 5 maanden merkbaar, maar dat kan ook een jaar duren. 75% van de patiënten reageert goed op immunotherapie.

Daarnaast zijn er een aantal medicijnen die helpen om de symptomen onder controle te houden. Deze symptomatische medicijnen, zoals corticosteroïden, cyclosporine, apoquel en cytopoint zijn nuttig voor het onderdrukken van de allergische reactie, maar ze behandelen de allergie zelf niet. Sommige medicijnen kunnen wat bijwerkingen geven.

Als toevoeging op de behandeling kunnen supplementen met omega 3-6 vetzuren, shampoos, sprays, gels, doekjes of oorreinigers gebruikt worden om huidreacties te verlichten en/of de groei van bacteriën of gisteren te verminderen.

Wassen kan jeuk verlichten en omgevingsallergenen van de huid verwijderen. Daarbij is het belangrijk om de juiste shampoo te kiezen, omdat regelmatig wassen met de verkeerde shampoo tot droge huid kan leiden.

OPENINGSUREN
voor afhalen medicatie/voeding
Maandag - Vrijdag
8u30-19u
Zaterdag
9u30-13u
Zondag
GESLOTEN

Copyright © 1974 - 2024. Dierenartsencentrum Avanti - [email protected]
Website gemaakt door FiveHQ.

Route & openingsuren

OPENINGSUREN
voor afhalen medicatie/voeding
Maandag - Vrijdag
8u30-19u
Zaterdag
9u30-13u
Zondag
GESLOTEN
Dierenartsencentrum Avanti
Putmosstraat 10
3600 Genk
Tel: 089/38 60 60