EEN AFSPRAAK?

Bel 089/38 60 60

Onze behandelingen

Digitale Radiografie

Met behulp van ons digitaal radiografietoestel kunnen wij in een mum van tijd “foto's” (RX) nemen van de kop, borstkas, buik en alle beenderen. Hierbij wordt het dier al dan niet eerst gesedeerd (licht verdoofd). Na het nemen van de foto duurt het ongeveer 1 minuut eer we de resultaten hebben. Het grote voordeel van ons digitaal toestel is dat we de foto's direct kunnen doorsturen naar een van onze specialisten, die van afstand de foto's mee kan beoordelen. Tevens is onze dierenkliniek ook uitgerust met een radiografietoestel voor de tanden. Hiermee kunnen heel gedetailleerde beelden worden gemaakt van de tandwortels, tandkas, …

Microscopisch onderzoek

Bultjes die worden aangeprikt, faeces, urine, oorsmeer, vaginale uitvloei, vocht uit een massa, huidafkrabsels, haren, … kunnen met behulp van een microscoop onderzocht worden. Dit toestel laat ons toe om onder een vergroting in detail het desbetreffende staal te onderzoeken. Zo kunnen we vaak al een diagnose stellen en een behandeling opstarten.

Bloedonderzoek

In de dierenkliniek hebben we twee bloedapparaten staan, waardoor we het grootste deel van het bloedonderzoek 'in huis' kunnen uitvoeren. Dit heeft als grote voordeel dat we direct een gepaste therapie kunnen opstarten. Zeker bij spoedpatiënten kan dit levens redden. Ook maken we gebruik van een glucose-meter, waardoor we met één bloeddruppel kunnen nakijken of uw huisdier suikerziekte heeft. Ook werken we met een aantal sneltestjes. Voor deze testen zijn een paar druppels bloed nodig en kunnen we bijv al na 10 min weten of u hond de ziekte van Lyme heeft. Indien er verdere bepalingen nodig zijn wordt het bloed opgestuurd naar een medisch laboratorium in Antwerpen.

Ooronderzoek

Een otoscoop geeft ons de mogelijkheid om de uitwendige gehoorgang en het trommelvlies te inspecteren. Ook kunnen we eventuele parasieten, zoals oormijt, waarnemen. Met een oorstaafje nemen we wat oorsmeer om onder de microscoop te bekijken. Gisten, bacteriën en schimmels kunnen de oorzaak zijn van een hardnekkige oorontsteking.

Echografie

We beschikken over een kwalitatief hoogstaand echografietoestel dat wordt gebruikt voor meerdere doeleinden: echo van het hart, borstkas, alle buikorganen, schildklier, pezen en spieren. Op voorhand wordt uw huisdier geschoren op de te onderzoeken plaats. Dit is zo omdat echografie gebaseerd is op direct contact tussen de echosonde en de huid. Lucht tussen de haren verhindert het vormen van een mooi echobeeld. Met behulp van echografie kunnen er ook puncties van afwijkende organen genomen worden.

Urineonderzoek

Een urinestaal kan onmiddellijk in de kliniek onderzocht worden. Eerst wordt de dichtheid van de urine gemeten met een refractometer. Nadien doen we een paar druppels urine op een urinestickje. Hierbij kunnen we zien of uw huisdier een infectie, bloed, eiwitten, suiker,… heeft in de urine. Als laatste gaan we de urine bestuderen onder de microscoop om blaaskristallen, niertubuli,… op te sporen.

Oogonderzoek

Shirmerteartest: meten van de traanproductie door middel van het plaatsen van een papierstrip in het oog gedurende 1 minuut. Fluotest: om te zien of er sprake is van een beschadiging van het hoornvlies en te beoordelen hoe diep deze beschadiging is. Ofthalmoscopie: Oogzenuw, lens, iris, voorste oogkamer, bloedvaten, sclera, oogleden,… kunnen we gedetailleerd bekijken met de ofthalmoscoop/’oogkijker’. Tonometrie: meten van de oogboldruk, bij bijv glaucoom ontstaat er een verhoogde oogboldruk met hoofdpijn als gevolg. Deze meting wordt uitgevoerd door onze oogspecialiste Els De Jaeger.

Allergietesten

Allergieën voor omgevingskiemen, ook wel atopie genoemd, kunnen vastgesteld worden zowel via een bloedonderzoek als via een intradermale (huid) test. Er wordt dan getest voor welke omgevingskiemen (zoals graspollen en huisstofmijten) uw huisdier allergisch is en op basis van deze uitslag kan er met een desensibilisatie worden gestart.

Bloeddrukmeting

Sommige aandoeningen (nierinsufficientie, hartfalen,..) kunnen de bloeddruk doen stijgen of dalen. Met de bloeddrukmeter wordt de bloeddruk nauwkeurig gemeten. Deze techniek is te vergelijken met de bloeddrukmeting bij de mens, met een manchet rond de poot of staart.